Estimats candidats, dos punts

Octubre 12, 2007

La cursa final és a punt de començar i d’aquí a poc temps molts de vosaltres sereu responsables, des dels comuns, de gran part de la gestió del canvi que Andorra segurament experimentarà en una Europa i en un món que no deixen d’experimentar canvis. 80.000 persones us estem observant: persones amb dret de vot i sense, que participem activament en el país des de la política de partit o des de l’associacionisme o, simplement, que contribuïm a fer d’Andorra un país millor cada dia des de les nostres feines, des de les nostres professions, des de la universitat o des de l’escola.
80.000 individus estem expectants per conèixer els vostres programes i els seus continguts i volem saber quines propostes aportareu a fi de sortejar la crisi econòmica global que s’acosta, la que sembla que portarà conseqüències més dramàtiques per a la classe mitjana del que els analistes més optimistes deien. Vosaltres –polítics– i nosaltres –ciutadans– sabem que calen polítiques actives i decisions difícils de prendre per dinamitzar l’economia, ja que avui només amb decisions atrevides els béns i serveis que es produeixen en aquest país tindran alguna oportunitat de sortir fronteres fora o el que en sortiran seran els habitants, sent en aquestes conjuntures justament quan els primers que marxen acostumen ser els millors, i sobretot els joves.
Només l’obertura garantitzarà la nostra qualitat de vida i el nostre creixement, per la qual cosa cal estimular la competitivitat: és hora d’acceptar que la globalització no porta passaport i que defensar una economia tancada a fi d’intentar protegir sectors i empreses no competitives per no alterar l’status quo establert només ens portarà al desastre.
Volem saber quina contribució fareu des dels seus futurs càrrecs per millorar la integració del 65% de la població d’aquest país, la immigrada, acceptant la multiculturalitat, però sempre dins de la defensa sense febleses dels valors occidentals dels què històricament va fer gala Andorra, per evitar situacions no solament confuses sinó també molt negatives pel futur com algunes de les que som testimonis a la nostra veïna Espanya.
Els qui estimem aquest país desitgem polítics que gestionin i polítiques que il.lusionin, que no només contribueixin que cada habitant d’aquest país senti que un futur d’autorealització a Andorra és possible sinó que, a més a més, cada habitant d’aquest país se senti orgullós de ser andorrà, tant de naixement o d’elecció. Aquest és un país per viure-hi i no mereix tenir un destí de vaixell factoria per a una població treballadora “de pas” ni de parc temàtic pensat només per a turistes. Necessitem de polítiques que s’ocupin de l’Andorra invisible, aquella que també fa país movent gran part dels engranatges sense fer soroll, ni tan sols per marxar quan reconeixen no haver trobat a Andorra la terra on poder veure créixer els seus projectes.
Els que vivim en una Andorra que es renova elecció rere elecció, en part pel creixement del nombre d’electors que dificulta cada cop més la recerca del vot porta a porta i pel naixement de nous partits que, afortunadament, trenquen el bipartidisme, esperem de la mateixa manera que ens estalvieu d’aquells recursos tan caducs, qüestionables i tan habituals a les eleccions dels nostres veïns com la crida al vot útil i la negació al debat. Mereixem una discussió política que tendeixi a la superació en un moment en què els temes que s’han de discutir i les problemàtiques de la població són més reals que mai. Ara us toca parlar.

Advertisements

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: